За достъп до цялото съдържание на сайта изпратете SMS с текст bsfootball на номер 1092 (2.40 с ДДС)
вход в сайта:
14 КЛУБА ИЗЧЕЗНАХА ОТ ФУТБОЛНАТА КАРТА В ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ
03:27, 21 Декември 2011 - Виктор ХРИСТОВ
Всяка година на футболната карта се появяват поне по 2-3 нови отбора. Това е хубаво. В същото време обаче бавно, но славно сцената напускат отбори, които малко или много оставиха своя отпечатък в областта, независимо дали позитивен или отрицателен.

Като човек, който следи изкъсо регионалния ни футбол, реших да се разровя из моите архиви. Потърсих данни за това колко отбора в последното десетилетие са изчезнали от футболната карта. Естествено, намерих отговор. Липсват точно 14 отбора – колкото една регионална група. Интересното е, че някои от отборите, които ще посоча по-долу, дори успяха да се засекат в рамките на един-два сезона в единната регионална група, която съществуваше преди да бъдат създадени „Б” областните дивизии.

Не претендирам, че ще дам на 100 % вярна информация за отборите на „Лазур”, „Ботев”, „Бургас” и „Рома”, защото когато те участваха в регионалната група, тогава аз започвах да следя като обикновен фен случващото се с тези и останалите отбори от „А” ОФГ. Нямах даже планове да правя сайт за футбола в аматьорските групи на нашата област, но съдбата си каза думата и ето, че доживях ден, в който да анализирам отсъстващите клубове. Някои от тях няма да се върнат на футболната карта. Никога! Други обаче след известно време може пак да се появят, защото не веднъж са го правили, след известна пауза. Типични примери са „Голое” /Лозарево/, „Ахтопол”, „Устрем” /Белодол/ и „Победа” /Вресово/. 
 
Част от отборите вече ги посочих, но не и по хронология. В началото на 21-ви век, а дали не и към края на 90-те години, още функционираше ФК „Лазур” /Бургас/. Спомням си, че в „Черноморски фар”, преди да започна да работя там, веднъж в седмицата колегата Стефан Кацаров пускаше резултати и класирания от областната група. „Лазур” винаги беше в челото на класирането. Т.е. тогава този отбор е бил фактор в „А” ОФГ, но пък по това време все пак не са играли толкова много именити футболисти в групата, както сега. Състезатели като Станимир Димитров, Георги Чиликов, Велиян Парушев, Милен Георгиев, Мирослав Косев и много други по това време са ритали в „А” група за великия „Нефтохимик”.

Пак някъде в периода 1999-2001 г. в областната група участваше и друг бургаски отбор – „Рома”. Адашът на италианския гранд нямаше в редиците си Франческо Тоти, но пък ми бяха разправяли, че в този клуб са участвали основно футболисти от ромски произход, които решили по своя инициатива да кръстят отбора си „Рома”, а не примерно „Милан”, „Интер”, „Наполи” или „Парма”. Трябва да уточня, че „Рома” се задържа във футболното пространство точно един сезон, а даже и по-малко, защото в спомените ми има бегли данни, че клубът сякаш дори не приключи първенството, което стартира. Беше се стигнало до ситуация, в която „Рома” губеше мачовете си със служебен резултат. "Рома" често падаше с големи резултати, включително и двуцифрени.
 
Футболната разходка в региона продължавам достигайки до два отбора – „Ботев” и „Бургас”. Тук вероятно ще предизвикам някой коментар, който да обори написаното от мен, но лично аз знам (без да претендирам, че съм прав), че въпросните клубове са се появили на мястото на ФК „Лазур”, вследствие на скандал в отбора. ФК „Бургас” изгря на картата за кратък период от време – може би точно един сезон, докато „Ботев” /Бургас/ изкара поне 2 години най-малко. Тогава играещ президент на „Ботев” бе Стефан Георгиев, който впоследствие се премести да играе в „Камено”, а после и във „Ветрен II”. Сега той играе за „Бургос” /Ливада/. През последните 2-3 години периодично се пускаха слухове, че може „Ботев” да бъде възстановен, но това така и не се случваше.
 
През 2004-та година след дълго прекъсване в региона се завърна отборът на „Светкавица 2004” /Гюльовца/. За президент бе избран Слави Адамов, който в момента се изявява като рефер. Този отбор издържа на футболната сцена една година, после прекъсна за един сезон и през 2006-та година пак се появи. И така до лятото на 2011-та година.
 
За едни странно, за други не, за мен пък сензационно през 2005-та година се появи още една „Светкавица”, при това пак от Гюльовца. Този клуб бе оглавен от Стоян Неделчев. Тази „Светкавица” съществуваше 2 сезона, като на втория се засече и проведе селски дерби с другата „Светкавица 2004”. Сега и двата отбора ги няма. В Гюльовца пък нямат футболен отбор, след като през лятото на отминаващата 2011-та година не се намери човек, който да поеме властта на „Светкавица 2004”, или пък поне да сформира нова формация. Слави Адамов остави кормилото на отбора. Стоян Неделчев пък не пожела в началото на есента да връща в регионалните групи другата „Светкавица”. Така футболната приказка за двата отбора от Гюльовца приключи.

То не беше война, то не бяха нападки. Единия отбор нападаше другия с квалификации, че е „бургаски”, другия пък твърдеше за опонентите си, че са „поморийски” клуб. От това загубиха феновете на футбола в Гюльовца, които успяха в рамките едва на една година да гледат мачове на игрището в тяхното населено място. 

Помните ли „Екотермал” /Бургас/ ? Фирменият отбор сходно на „Рома” /Бс/ се записа за участие през 2006-та година, но не доигра започналото първенство. Справка с ОС на БФС посочи, че „Екотермал” напуска първенството след 15-ия кръг, заради несъгласие с наложено наказание и служебен резултат от мача им с „Ветрен”. Двубоят е протичал при резултат 1:1, но впоследствие ветренци печелят с 4:0 служебно. Така „Екотермал” се отказва от участие, а екипите на отбора се подаряват на „Локомотив” /Черноград/, който все още ги облича за някои от официалните мачове в настоящата „Б” ОФГ Запад.
 
Кой играеше за „Екотермал”? Някои от по-известните имена бяха Любко Жеков, който в момента носи екипа на „Русокастро”, брат му Мирослав, който тогава бе вратар на отбора. За бургазлии играеха още Цветан Пантов, който е настоящ състезател на „Странджа” /Малко Търново/ и бившия кадър на „Несебър”, „Родопа” /Смолян/ и ако не се лъжа на „Вихрен” /Сандански/ - Цветелин Шишков. Между другото, именно Любко Жеков – състезател с безспорни футболни качества, по стечение на обстоятелствата е участвал в още два отбора, които в момента са сред отсъстващите от футболната карта – „Светкавица” /Гюльовца/ и „Атлетик” /Бургас/.
 
Нека да хвърлим поглед и на запад. „Голое” /Лозарево/ се завърна като функциониращ отбор през 2006-та година. Старото име на отбора е било „Голоя”, но тогава президентът на отбора Люцкан Маджаров и мениджърът Бенчо Димов Жечев решават да сменят последната буква в названието и отборът с възражда с името „Голое” - кръстен на едноименната крепост, която се намира край Лозарево. Една нова петилетка с мачове в областта обаче се оказва достатъчна, за да бъде преустановено съществуването на клуба от сунгурларско. За съжаление преди малко повече от месец „Голое” вдигна бялото знаме и се сбогува с участието си в „Б” ОФГ Запад, въпреки, че клубът бе стартирал в шампионата.

Сред клубовете, които в момента ги няма, трябва да посоча и имената на „Руен” и „Победа” /Вресово/. Двата отбора напуснаха футболния хоризонт през 2010-та година, но феновете на тези клубове таят надежди те пак да се върнат и да участват поне на ниво пета дивизия. Вярно, в последните 1-2-3 години се появиха други отбори от руенско като „Балкан” /Добра поляна/, "Сокол" /Ябълчево/, „Топчийско”, „Липа” /Череша/, "Бяла река" /Зайчар/ и „Люляк” /Люляково/, но за съжаление „Руен” и „Победа” ги няма. Дано тяхното завръщане да е скорошно, защото в тези населени места безспорно разполагат с талантливи кадри, а още повече, че и в Руен, и в Череша, разполагат със спортни комплекси, които са били домакини на мачовете от регионалните групи и са събирали стотици, даже хиляди зрители на редица зрелищни мачове.

Два отбора издържаха по един сезон в регионалните групи. Това са „Ахтопол” и „Ситиленд” /Карнобат/. Сега ги няма. „Ахтопол” участва в „Б” ОФГ Юг през сезон 2008/2009, дори се записа и за следващия, но така и на стартира участие. Тогава слуховете сочиха, че в крайморското градче нямали нужния брой състезатели, които да играят, понеже повечето отишли да работят и учат в различни точки на страната.

„Ситиленд” /Карнобат/ поддържаше юношеска формация преди да направи мъжки отбор. Карнобатлии участваха в „Б” ОФГ Център, ако не се лъжа, през сезон 2009/2010, но финишираха в дъното на таблицата, а сега не разполагат с отбор. За „Ситиленд” играеха много млади момчета от Карнобат и региона, които обаче не успяха да се справят с предизвикателството да се преборят за някоя от престижните позиции в групата.

Ето, че стигаме и до финалната права. Останаха „Устрем” /Белодол/ и „Атлетик” /Бургас/. Останаха, но в миналото, защото в настоящето те присъстват в спомените на феновете на бургаския футбол със своите участия в регионалните групи от близките няколко години. „Устрем” /Белодол/ оцеля цели три години. Евалла на тези момчета, че три години падаха наред, но мъжки издържаха и трите сезона докрай. Вярно, не бяха някой баровски отбор, даже напротив – действаха си скромничко, нямаха си и пълен комплект екипировка, но поне си доиграха и последния сезон 2010/2011. Три години наред „Устрем” завършваше на последното място в „Б” ОФГ Център, но нито веднъж белодолци не направиха скандал, не посегнаха на съдия, нито пък публиката им правеше поразии. За съблекалня първоначално ползваха ... сал, после го замениха с павилион. Игрището им си е на мястото. Дано пак да се върнат на футболната карта, но вече с още по-добра организация, още повече, че разполагат с игрище, за разлика от други отбори, които се редуват по 2-3 отбора на един терен.

Ето я и черешката на тортата – „Атлетик” /Бургас/. Преди „Мастер” да се появи на футболната карта, точно „Атлетик” бе отборът, който на един дъх премина от „Б” регионална група през „А” ОФГ, та чак до „В” група, а после се сля с „Нефтохимик”. „Атлетик” представляваше звездна формация. Малко бяха имената, които не бяха познати на футболните запалянковци, а носеха екипа на „Атлетик”. Станчо Цонев бе мениджър на „Атлетик”. Спонсори на клуба бяха Георги Танев, който за съжаление вече не е сред живите, както и Мартин Дяков. Заедно с „Евробилдинг инженеринг” „Атлетик” крачеше с бодра стъпка от по етажите на регионалния ни футбол. Мениджърът Цонев влизаше често в игра. На терена редовно присъстваха Благо Митрев, Милен Георгиев, Тодор Киселичков, Иван Тенев – Цаната, Диян Петков, Росен Петров ... От по-младите момчета блестяха Димитър Пенов, Станислав Вътев, Дамян Неделчев ...

„Атлетик” бе отбор за подражание. Клуб, който впечатляваше не само със стабилна организация и големи цели, но и отбор с именити играчи, които посочих по-горе. През лятото се заговори, че „Атлетик” може да бъде възстановен от Станчо Цонев, но това се оказа само слух.
 
Няма ги! Тези 14 отбора вече ги няма, но на техни места има двойно, тройно, а може би четворно повече клубове, за сметка на това, което е било преди 10 години. Футболът в областта е жив, каквото и да си говорим. Както стана дума, Слави Адамов е рефер в областта, макар и да не води „Светкавица 2004”. Любко Жеков играе в „Русокастро” и къса от финтове противниковите състезатели. Станислав Вътев е неизменен лидер в отбраната на „Оризаре”. Димитър Пенов изнесе не лоши мачове за „Мастер” във „В” група през есента. Милен Георгиев се състезава за „Ахелой” и е един от голмайсторите на „А” ОФГ. Президентът на „Голое” /Лозарево/ Люцкан Маджаров е лекар в Лозарево. Станчо Цонев и Благо Митрев са в управата на „Нефтохимик”, а Тодор Киселичков е помощник треньор в същия отбор. Да, тези имена и сега, като през последното десетилетие, са във футбола или край него. Няма ги само отборите, в които те са били.

Точната цифра на функциониращите мъжки клубове в областта сега е точно 56 – нещо, което нарежда Бургаска област сред водещите в страната по брой на мъжки формации. Пред нас е само Пловдив. Друга област с огромно число на участващи отбори – Благоевград, вече е на трета позиция. В трудни времена, каквито всъщност в България е имало винаги, нашата област продължава да бълва нови отбори. По всяка вероятност така ще е и през следващия сезон, защото не са едно или две местата, където се говори, че ще бъдат изградени клубове. Такива ще има. Дано обаче тези нови отбори се включат с налични бази и стабилна организация. В същото време има риск, който е свързан със спирането от участие на няколко отбора в повечето от групите. Вече споменах – „Голое” спря функционирането си през есента. Похвално е, че тимът от Лозарево все още няма последователи, въпреки лошото финансово състояние на някои от отборите.


Виж още от видео галерията
Виж още новини от булеварда
ЕМБЛЕМАТИЧЕН ВРАТАР ПРЕД ТРАНСФЕР ВЪВ ФРАНЦИЯ
00:12, 24 Май 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
За едни той е вратар, за други шоумен, за трети – и двете. Станимир Динев е по известен с псевдонима Розата – по неясни (поне за нас) до момента причини. Той е един от малкото, който не .. още
ЦИФРАТА 29 – ЕМБЛЕМАТИЧНА ЗА РЕФЕРИТЕ С ФАМИЛИЯ ГЮРОВИ
15:05, 01 Май 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
На 29-ти април хубав повод чества бургаската фамилия рефери Гюрови. Опитният Марин Гюров отбеляза 29 години от започването си на своята съдийска кариера. Макар и вече на 51 години, Гюров .. още
Виж още новини от КРИМИ СПОРТ
ПРЕКРАТИХА РЕГИОНАЛНОТО „ЕЛ КЛАСИКО” В ПЕТА ДИВИЗИЯ
21:25, 07 Май 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
Регионално „Ел класико”, вечната класика на „Б” ОФГ между „Сокол” /Порой/ и „Белите гълъби” /Гълъбец/ не завърши. Мача се игра в събота, но бе .. още
ЗЛАТИ ЦОНЕВ ИЗБУХНА: СЪДИЙСТВОТО В ЗАЙЧАР БЕ ТРАГИЧНО, ПОДАВАМ ЖАЛБА
11:48, 29 Април 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
Мениджърът на „Сокол” /Порой/ Злати Цонев бе крайно разочарован след мача на неговия отбор в Зайчар. „Соколите” загубиха с 0:3 и обвиниха главния рефер Слави Адамов за лошото .. още
Анкета

Кой ще бъде шампион в Областното п-ство по мини футбол (сезон 2014/15) ?Резултати

БГ ПЛАСТ 07 PVC, AL ДОГРАМА
Часът на специалистите
ГОСПОДА ОТ ОС НА БФС, ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЕНИ!
„Стрела” /Дъбник/ официално днес (8 април) се сбогува с „А” регионална ..
Интервюта
Един от ключовите играчи на "Балкан" /Добра поляна/ Али Пехливан се съгласи да даде интервю за ..
Днес празнуват
15 Декември 2018
Георги Генов
футболист
Оризаре
36
Недко Николов
футболист
Оризаре
27
 
КОНТАКТ С НАС

radiomilena.com
www.nessebar-news.com
www.bulgarian-football.com
www.goal.bg
bgclubs.eu
footballgamee.blogspot.com
www.bg-fun.com
www.cv-studio.com
www.zalozite.hit.bg
betbul.eu
pzsport.info
www.advokat-online-bg.com
dermatolog-burgas.com
nedvizhimost-sozopol.ru
bgfutbol.com
prognozifutbol.eu
bgprognozi.info
burgaski.com
plevensport.eu
novini24.weebly.com

BourgasFootball :: Форуми