За достъп до цялото съдържание на сайта изпратете SMS с текст bsfootball на номер 1092 (2.40 с ДДС)
вход в сайта:
ИВЕЛИН ЙОРДАНОВ: ОБЩ.АЙТОС ДА Е ПО-ОТКРИТА ПРИ РАБОТАТА СИ СЪС СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ!
11:19, 15 Октомври 2011 - Burgasfootball.com
Ивелин Йорданов е един от кандидатите за кмет на Община Айтос в предстоящите Местни избори. На местната общност той е добре познат, още повече, че е спортна личност. Практикувал е футбол, баскетбол и волейбол. Бил е 10 години президент на „Вихър” /Айтос/ (2000-2010 г), като по негова инициатива се възстановява отбора през 2000-та година, след като е бил със затихващи функции. Ивелин Йорданов в момента е член на УС на волейболен клуб „Айтос”. Веднъж вече е бил кмет на Айтос. Сега излиза в борба за кметския стол издигнат от РЗС, а в интегралната бюлетина ще се подвизава с номер 14.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

- Г-н Йорданов, в навечерието сме на Местни избори 2011. Как се стигна до решението Ви да участвате в битката за кметския стол? 
- Решението се взе сравнително трудно и в последния момент. Идеята да направим едно голямо обединение в Айтос и с единна кандидатура за кандидат за кмет, който да бъде експерт – със силен екип, който да може да наложи новите правила и новия ред за работа в града не можа да се състои по различни причини. Поради това, че в момента в Айтос се изискват много спешни действия относно формиране на неправилни бюджети, неправилни парични средства с определени дейности като приоритети на общината, което за съжаление в момента се допуска като грешка. Това ни мотивира, че нашия екип е съставен основно от хора, които са практици, работещи на територията на общината. Имат компетенция основно в икономическите сектори и ще могат да изпълняват точно тази политика в икономиката за развитието на общината като финанси.

Да не забравяме, че в края на краищата, хората които застанаха зад мен имат компетенция в сектори като здравеопазване, образование, частен бизнес, култура, спорт. Не напразно настоящия изпълнителен директор на ФК „Вихър” /Айтос/ Станимир Генев е в моята листа сред хората които ме подкрепят, а и не на последно място това, че листата която създадохме, която подкрепя моята кандидатура е надпартийна листа, защото от 24 човека листа, само двама човека са членове на политическа структура, а всички останали хора са надпартийни, готови да работят за града си.
 
- Много ли са проблемите на Община Айтос, които трябва да бъдат разрешени?
- Община Айтос има няколко основни проблема и те са видни за абсолютно всички в момента. Безработицата е проблем номер I за мен, която трябва да бъде максимално бързо намалена със съответните действия на общинска администрация и кмета на общината – естествено, в неговите права и отговорности, които има. Не трябва да се създават никакви пречки на местните пред инициативата на чуждия инвеститор за да може той да реализира своите дейности на територията на общината. В един определен момент обаче се нагледахме в рамките на няколко години на пречки от страна на общинска администрация, които може да са били и основателни от една страна, спирането временно на проекти като изграждането на бизнес индустриална зона, доведените потенциални инвеститори на територията на общината да си тръгват разочаровани с идеята да не могат да бъдат върнати обратно под някаква форма. Ние сме една малка община с една общност, която живее на територията на общината. Тези хора имат своите проблеми за решаване. 

Аз залагам на това – граждански инициативи в подкрепа на местния бизнес и оказване на пълно съдействие на чуждите инвеститори. Естествено, за тази основа ние предприемаме нужните действия и мерки. В предходните избори, които се състояха през 2007-ма година, първата структура която пое ангажимент, че ще осъществи контакт между сериозен инвеститор и общинска администрация бяхме ние. Доведохме съответно инвеститора, той не получи съответната подкрепа и напусна общината. Сега в момента имаме договореност с много сериозна фирма, която работи в няколко бизнес направления, че проявява интерес да инвестира в Айтос. Имаме предварително подписано споразумение, че тази фирма на територия от 30 дка ще опита да реализира две производства, които няма да бъдат структурно-определящи, но има възможност да се създадат 300 работни места. Ние на това залагаме – на дребните и изпълними неща. Казвам крачка по крачка, защото е дълъг пътят, който трябва да извърви общината.
 
- Вие сте спортен човек. Какви са проблемите в общината по отношение на бази и клубове?
-Да, действително никой не може да отрече това. Активно се занимах с организацията на спорта като кмет през 2000-та година. Възстанових ФК „Вихър”, който беше закрит, със затихващи функции. Сформирахме новото сдружение „Вихър 2000”, който между другото доста достойно се представяше по стадионите. В продължение на 10 години на два пъти получихме възможност за промоция във „В” група, което е достатъчно добър атестат, че с малко средства могат да се ражват добри играчи, които да играят добър футбол. Никой не може да отрече, че там, където играе „Вихър”, играе футбол. Дори и да не печели, той предоставя една красива игра. В действителност спорта е едно от направленията, в които ще продължава да се работи съществено.

За съжаление общинска администрация от известно време, може би тук е грешка на общинския съвет, който не подходи сериозно при финансирането на спортните клубове. В тази част винаги сме имали със сегашната общинска управа противоречия, защото принципът, който беше заложен, че ще се помага на спорта само частично, а тяхната инициатива трябва да бъде другата форма която да дофинансира спортната дейност, не можа да се състои. Колкото и да помагат представителите на частния бизнес, за което им благодаря, ако не е тяхната инициатива да събира допълнително средства за футбол, акробатика, волейбол, дори за „Млад огнеборец” – последната добра инициатива, която се извърши със съответните успехи на територията на общината, нямаше да се състои тази дейност. Смятам, че общината трябва да бъде много по-открита и много по-ангажирана при работата със спортните клубове и младежките дейности.
 
Трябва да има наредба и аз лично предполагам, че ще бъде въведена в действие съответно новите промени в общинския съвет, но там нека да е маркиран действащия процент който ще влиза в спортните клубове на територията на общината. Все пак се обсъждат няколко варианта, дали ще бъде на база на целия бюджет, на процент, дали ще бъде на база на собствените приходи, но в момента в Айтос за спортните клубове е необходима една сума от около 90 до 100 000 лева, за да функционират нормално. Сумата е голяма, в режим на криза трудно ще бъде постигната, за това аз казвам – без ангажимент на кмета и общинските структури не може да стане. За това наблягам да мога да го направя и съм сигурен, че ще го направя.
 
- В общината има четири клуба с мъжки гарнитури – „Вихър” /Айтос/, „Локомотив” /Черноград/, „Алтай” /Карагеоргиево/ и „Бяла река” /Тополица/. Има обаче и други кандидати за сформиране на отбори като Мъглен, Пещерско, Чукарка, Поляново... Те обаче нямат собствени бази. Каква е формулата по която могат да бъдат изградени футболни игрища в тези населени места, а пък и допълнително терени в град Айтос?
Този проблем е поставен от 2 години само в Общинския съвет. Аз в качеството си на председател на финансово-бюджетната комисия на Общински съвет – Айтос подкрепям изцяло тази инициатива, включително и нашата политическа група успяхме да издействаме поне първата стъпка – да се отредят терените, които са необходими за изграждането на такива спортни терени. Надявам се, че в рамките на известен период от време ще успеем да направим тези терени. Проблемът обаче който стои там за изграждане на тези терени на територията на общината основно е финансирането. За съжаление Общинска администрация през тези години не комуникираше достатъчно с общностите в тези населени места, за да се разбере какви са нуждите на съответната общност, защото можеше да се изработят достатъчно проекти за развитие на селските райони и да се намери съответното финансиране. Има ги необходимите оси, които европейската комисия съответно ги спусна към България и ние трябваше да търсим точно тези варианти.

За съжаление 2013-та година се оказва последната година, в която голяма част от проектите ще спрат да функционират по програмите. И ако общината няма готовност, до тогава да подаде тази информация на съответния финансиращ орган, такива терени за сметка на общинския бюджет ще бъдат трудно реализируеми. Това ще е едно от нещата по които веднага ще започна да правя, по съответните програми, за да могат поне част от тези терени да започнат да се възстановяват и да се финансират с преки инвестиции от страна на европейската комисия, които да имат безвъзмезден характер. Разбирам много добре, че те са едни големи населени места, живеят много млади хора, които са активни и искат да се занимават а активен спорт, така че, аз мога да сваля шапка на тези общности, че имат желание и са готови да подкрепят една такава идея. За Айтос – дълги години се говори, че трябва да се направи реконструкция на стадиона, трябва да има едно помощно игрище с цел запазване на основния терен. На ход е да се реализира проект със сума от порядъка на 1 милион лева и Община Айтос ще бъде допусната да участва в оценките на един такъв проект, който ще включва основа реконструкция на стадиона, на терена, на спортните зали към терена, изграждане на лекоатлетическа писта. В този цялостен проект е предвидено изграждане на втори терен с изкуствена настилка и осветление, в който да може да се води нормална тренировъчна дейност, който разбира се, веднага ще даде добро отражение върху развитието на спорта на територията в общината.
 
- По отношения на детско-юношеските школи, нужни ли са според Вас още такива? В момента „Вихър” /Айтос/ има подготвителна група и деца, но липсват юноши младша и старша възраст.
- Трябва да е пределно ясно, че Айтос няма финансовия резерв, няма достатъчно силни икономически аспекти, които да подпомагат за развитието на високото спортно майсторство. Включително ние нямаме възможност и да изведем нашите футболни клубове да играят на едно по-високо ниво – например „Б” или „В” група, защото разликата е между финансирането на „А” ОФГ, в която момента играят два от отборите ни и второ – ниво „В” група, се оказва се, че сумата е от порядъка на 70 хиляди лева като разходи.

Ако сформираме един бюджет примерно за „Вихър” /Айтос/ от порядъка на 30 - 35 000 лева, за да издигнем нивото на отбора за по-горна група ще се нужни около 100 000 лева, което към настоящия момент, чета го като тенденция в други колеги кандидат кметове, които изобщо не са наясно как ще стане това за сформирането на това финансиране. Това не е лошо, но идеята на всички спортни клубове в Айтос (аз съм член на УС на волейболния отбор и съм достатъчно запознат с проблемите на другите спортни клубове) е точно тази – раздаване на детско-юношеските школи към всички спортни клубове. Осъзнавайки, че не можем да излезем на големия тепих, да се преборим с големите клубове, ние поне ще трябва да създаваме необходимата ангажираност за всички деца, желаещи да се занимават със спорт до толкова, че да можем да създаваме за тях нормалната физическа подготовка и нормалния колективен дух.
 
В края на краищата да се чувстват част от една общност, което е полезно за бъдещето на Айтос. Да, получи се дупка между детската гарнитура и мъжкия отбор на „Вихър”. Първата причина е, че в мъжката гарнитура на „Вихър” играят голяма част от състезателите, които трябваше да играят в юноши младша възраст. Това се случи поради парадокса, че другите, малките населени места или другите общини в Бургаска област успяха да изкарат по-добро финансиране, с което едва ли не да плащат някак си заплати, хонорари и т.н. на част от футболистите които са привлечени от „Вихър” /Айтос/. За съжаление със старите футболни хора от Айтос си говорим, че футбола в Айтос в общи линии е бил една идея. Никога не се е играло за пари в този град, а за чест и достойнство. Това показва, че айтоската футболна школа е жива. Може би комерсиализацията в този спорт на ниво „А” окръжна група показва пагубно влияние върху развитието на детско-юношеските школи.

Естествено, че ще се направи всичко възможно за да се възстановят тези гарнитури и включително идеята, която споделям с Вас е следната: в по-малките населени места се оказва, че имат доста младежи, включително и деца, училищата са пълни, те функционират, работят. Те могат да бъдат създадени на принципа да са сателити на „Вихър” /Айтос/, а мъжките отбори да участват в съответните областни първенства, а децата които искат да се занимават с футбол, нека да го правят на територията на Айтос към „Вихър”, за да получат компетентна помощ от нашите треньори и педагози, а впоследствие, дай боже, ако някой от тях се реализира във „Вихър” /Айтос/ да може играе в по-голям клуб. Ако една от част не могат да се развият нагоре, нека се върнат в мъжките гарнитури. Едно е ясно – те ще са подготвени, а по този начин ще се вдигне и цялата футболна класа на Община Айтос. Това е идеята. Да, има нужда, но нека да е под шапката на „Вихър” /Айтос/.
 
- В навечерието сме на изборите. Остават броени дни. Време е за Вашия призив към потенциалните Ви гласоподаватели.
- Като финални думи ще си позволя само едно да кажа - Айтос е един прекрасен град. Айтос е една община с прекрасни хора, само че Айтос стои на едно място. Нека да раздвижим Айтос! За един нов ред в Айтос с номер 14 в интегралната бюлетина!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!Виж още от видео галерията
Виж още новини от булеварда
ЕМБЛЕМАТИЧЕН ВРАТАР ПРЕД ТРАНСФЕР ВЪВ ФРАНЦИЯ
00:12, 24 Май 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
За едни той е вратар, за други шоумен, за трети – и двете. Станимир Динев е по известен с псевдонима Розата – по неясни (поне за нас) до момента причини. Той е един от малкото, който не .. още
ЦИФРАТА 29 – ЕМБЛЕМАТИЧНА ЗА РЕФЕРИТЕ С ФАМИЛИЯ ГЮРОВИ
15:05, 01 Май 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
На 29-ти април хубав повод чества бургаската фамилия рефери Гюрови. Опитният Марин Гюров отбеляза 29 години от започването си на своята съдийска кариера. Макар и вече на 51 години, Гюров .. още
Виж още новини от КРИМИ СПОРТ
ПРЕКРАТИХА РЕГИОНАЛНОТО „ЕЛ КЛАСИКО” В ПЕТА ДИВИЗИЯ
21:25, 07 Май 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
Регионално „Ел класико”, вечната класика на „Б” ОФГ между „Сокол” /Порой/ и „Белите гълъби” /Гълъбец/ не завърши. Мача се игра в събота, но бе .. още
ЗЛАТИ ЦОНЕВ ИЗБУХНА: СЪДИЙСТВОТО В ЗАЙЧАР БЕ ТРАГИЧНО, ПОДАВАМ ЖАЛБА
11:48, 29 Април 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
Мениджърът на „Сокол” /Порой/ Злати Цонев бе крайно разочарован след мача на неговия отбор в Зайчар. „Соколите” загубиха с 0:3 и обвиниха главния рефер Слави Адамов за лошото .. още
Анкета

Кой ще бъде шампион в Областното п-ство по мини футбол (сезон 2014/15) ?Резултати

БГ ПЛАСТ 07 PVC, AL ДОГРАМА
Часът на специалистите
ГОСПОДА ОТ ОС НА БФС, ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЕНИ!
„Стрела” /Дъбник/ официално днес (8 април) се сбогува с „А” регионална ..
Интервюта
Един от ключовите играчи на "Балкан" /Добра поляна/ Али Пехливан се съгласи да даде интервю за ..
Днес празнуват
11 Декември 2018
Николай Станков
футболист
ексиграч на Несебър
34
 
КОНТАКТ С НАС

radiomilena.com
www.nessebar-news.com
www.bulgarian-football.com
www.goal.bg
bgclubs.eu
footballgamee.blogspot.com
www.bg-fun.com
www.cv-studio.com
www.zalozite.hit.bg
betbul.eu
pzsport.info
www.advokat-online-bg.com
dermatolog-burgas.com
nedvizhimost-sozopol.ru
bgfutbol.com
prognozifutbol.eu
bgprognozi.info
burgaski.com
plevensport.eu
novini24.weebly.com

BourgasFootball :: Форуми