За достъп до цялото съдържание на сайта изпратете SMS с текст bsfootball на номер 1092 (2.40 с ДДС)
вход в сайта:
РАЗМИСЛИ И СТРАСТИ ЗА ФУТБОЛНИТЕ СЪДИИ В РЕГИОНА
03:10, 08 Ноември 2009 - Виктор ХРИСТОВ
Да си футболен съдия в днешно време на практика си е донякъде мазохизъм, донякъде геройство, донякъде лудост. Тази да я наречем професия си е до известна степен неблагодарна. Съдиите имат за мисия да свирят на места, където сякаш не хора, а чакали дебнат за грешка на човека в черно /или жълто/ и в даден момент да нахлуят на терена.

Дълго време, може би няколко години в „БУРГАС ФУТБОЛ” не сме коментирали съдийството в региона. Традиция е коментарът по тази тема да е на лица, които интервюираме след дадена футболна среща. Защо? Ами защото не искам да се занимаваме със съдиите. Наясно сме с тяхното ниво, с техните качества. Знаем кой как се представя, кои са новите рефери и кои от старите вече са захвърлили настрани байрака или свирката. Настъпи обаче момента, в който можем да отделим по някоя и друга дума за реферите, които се подвизават в областните групи, а и по-нагоре из футболните етажи на родината ни.

Ако трябва да се хванем за някой коментар, то той вероятно би бил във неприличен вид. Малко са хората, които биха тръгнали да хвалят някой съдия. Обикновено за реферите се леят тонове помия – дали заради пресилена дузпа, дали заради не маркирана засада, дали заради измислен червен картон или друго.
Прави обаче любопитно впечатление, че винаги съдиите са виновни, а играчите и феновете са прави. Ако коментираме реферите с по-дълъг стаж, то коментарът би трябвало да е излишен. И те допускат грешки, но пък всяка седмица да има недоволни заради отсъжданията на реферите, значи нещата нещо някъде куцат. В случая или от ОС на БФС не нареждат нарядите както трябва, или клубовете са се побъркали щом лаят по съдиите. Истината я някъде посредата. Побъркани лица няма. Едните излизат да играят футбол, а другите да маркират каквото виждат на терена.

С нарастващия брой на новите отбори в регионалните групи се появи един неприятен проблем – недостигът на съдии. Симптомът от година на година става все по-голям, та се налага от ОС на БФС да сдвояват мачове. Именно за това и забелязвахме все по-често едни и същи рефери да се явяват на срещи на дадени клубове по-систематично. Недоволства от страна на клубовете имаше и има, ще продължи и да има. Какво обаче да кажем за новата вълна от рефери, която се ражда напоследък? Млади момчета, ненаучени, без никакъв опит буквално се излюпват пред сградата на ОС на БФС в Бургас и мигом получават наряди за двубои в мъжките регионални групи. Дали обаче това е правилно, при положение, че същите тези съдии още не могат да боравят правилно край тъча с флагчето? Не трябва ли първо да се обучат на юношески срещи?
Тези въпроси летят над пространството и дават повод за безпокойството. Има защо. На пръв поглед тези невинни хора – тип „новобранци” в този занаят получават отговорни наряди, които така или иначе трябва да изпълнят. Дали обаче от съдийската комисия осъзнават, че хвърлят баш в огъня тези нови рефери сред гората от „лъвове”, която е свикнала да вие неистово за всяко грешно отсъждане я на Христо Каракашев, я на Димитър Дончев, Николай Арабаджиев, Марин Гюров, Николай Стоянов, Ангел Димитров, Тони Чакъров, Светослав Лазаров, Стоян Вардалиев, Радостин Гоганов и прочие?

В същото време опитните Ахмед Ахмед, Станимир Илков, Стефан Стефанов (2 броя), Тодор Тодоров, Стоян Вътев, Димо Аспарухов, Тодор Богданов, Милен Димитров, Стефан Павлов, Максим Лазаров, Николай Христов, Валентин Железов, Георги Ковачев, Стефан Димитров (2 броя), Кирил Атанасов и компания вече взеха да омръзват на „големите” отбори, именно защото те изкарват най-напечените мачове. И въпреки всичко, дори и да се справят на високо ниво, то все се намира някой, който мрънка, пъшка, плюе и яде лавинообразно арбитрите – понякога направо на игрището, а в други случаи по заобиколен начин – чрез коментари в сайта.

Гореспоменатите имена са все можещи рефери. Нормално е да им се гласува доверие често, при положение, че други варианти почти няма. Съдийските бригади са ни до болка познати. Понякога се разчита на ротация с ползването на съдии от Ямбол и Сливен, което се оказва добър ход, при положение, че срещу тях се мрънка възможно по-малко, даже хич.

Обвиненията срещу съдиите в региона често са фрапиращи. Наскоро на мач между „Ястреб” /Кошарица/ и „Сокол” /Порой/ гостите имаха съмнение, че свирещият в професионалните групи Стефан Стефанов ще ги пореже, тъй като той бил „домакински съдия”. Коментарите естествено бяха преди началото на мача. 90 минути по-късно поройци спечелиха с 3:1 и бяха забравили за Стефанов. За тях той просто не съществуваше. В друга ситуация пък съдия бе обвинен, че получил подкуп - кило ябълки от "Ястреб" /Страцин/. Така и не разбрахме името на този рефер.
 
Други клубове пък след загуба коментират, че съдията е взел пари от противниковия отбор, защото те били загубили мача. И тук попадаме на коментари, в които фактите не са на яве. Огромна част от отборите едвам свързват двата края, а камоли да плащат допълнителни пари на съдиите. Глупаво е да говорим за корупция сред съдиите в региона. Възможно е и има подпирания тук-там и то за определени отбори. Това е безспорно, но трябва да се изчисти. По какъв начин – не знам.

Как обаче да изчистим манталитета на хората в определени населени места, че към съдиите не бива да се подхожда само с критика, но и най-вече с уважение. Има закътани села, в които към съдийската бригада и делегата не се предлага една кутия бонбони, плодове или минерална вода – ей така за сила преди мача, както всъщност правят професионалните отбори. Е, има изключение тук-там, но както и да е. Да не забравяме, че някъде до скоро нямаше съблекални, а пък сега да ги ровим за кетъринг... някак си не върви.

Футболните ни съдии са герои. Те свирят сред отвратителни условия, нищо, че сме в Европа и в 21-ви век. За да си съдия трябва да си наясно, че в дадени отбори играят хора със яко телосложение, които в даден момент могат да ти поискат обяснение защо не свириш така, както на тях им се иска. Като благодарност за отговора реферът може да отнесе в най-добрия случай псувня или поне някакво заяждане, след това може да се мине на етап заплахи.
Не са рядкост и случаите, в които съдиите отнасят плюнки, настъпват ги умишлено, целят ги с каквото им падне – от трибуните /ако има такива/ и от резервната скамейка /ако има такава/.

Съдиите които не се плашат от нищо се броят на пръстите на едната ръка. Сурови и безкомпромисни рефери има, но малко. Много от областните ни съдии често подхождат меко към отборите, често отказвайки да изгонят за грубо нарушение играч или да свирят дузпа, единствено с цел да си довършат мача безпроблемно и да така да се приберат у дома живи и здрави. Иначе не се знае дали определен мач ще завърши. И донякъде са си прави реферите. И как няма, след като пак се връщаме на темата за провеждането на една футболна среща. На метър от тъч-линията до един от асистентите семки люпят група запалянковци, които дават уж компетентно мнение, че точно в този момент трябва да се маркира засада. Ако съдията е съдия няма да ги послуша. Ако съдията е послушко може обаче да ги послуша, защото не се знае, дали няма някой да му посегне.

Ти, който четеш тези редове, ако не си съдия, а мислиш да ставаш, помисли добре, дали е нормално за няколко десетачки в български левове да береш грижи за оцеляването си в даден мач. От терена ти крещят футболисти, искащи обяснение за твоя не/волна грешка, а зад гърба ти група ултраси са готови да те линчуват. Охраната се състои от двама полупенсионери служители на някаква фирма, които едва ли биха туширали гнева на тълпата от 200 души, които напират от желание да контактуват с теб не само на висок тон, но и ако има лесно да ти ударят един хубав балкански шамар. В някои случай има по-яка охрана, но не навсякъде тя е в по-обилен брой.
Това е действителността, но само донякъде.

Реферите колкото са криви, толкова са и прави, както и дежурните делегати. Някои от отборите потъпкват правилата, като влизат в комбина с длъжностните лица и пробват да си изпросят компромис, като със съдействието на споменатите лица пробват да си уредят възможността да разчитат на нередовни играчи. Други пък „пробиват” съдиите, като се разпореждат червените картони на определени играчи да бъдат писани на техни колеги. При някои съдии и делегати номерата минават, при други не.

На практика излиза така, че съдиите хем са герои, хем са отрова за запалянковци, ръководители на отбори и футболисти. Оправия няма. Може да има, но само със сериозни санкции на футболисти и отбори. Компромиси не трябва да има за никой.
Същото се отнася и за съдиите. Когато един рефер не е готов – просто нека се обучи добре при юношите и тогава да го хвърлят при мъжете. Другото което е, нека и съдиите да получават сурови наказания, а не да бъдат прикривани от делегатите, защото е глупаво да се мисли и посочва, че те са абсолютно безгрешни.
И все пак всички сме хора и обичаме футбола. Нека съвместно реализираме проект, който да е истински – реферите да бъдат поне на 90% точни в отсъжданията си, а отборите да създадат условия, в които пререканията със съдиите да бъдат постепенно ограничени и премахнати. Остава ни да се примерим с моментната действителност и да очакваме скорошна промяна, която обаче трябва да тръгне от ОС на БФС. Трябват спешни мерки, иначе ако нещата са по старому то скандалите чукат на вратата и секцията ни в сайта „КРИМИ СПОРТ” ще бълва продукция на поразия.
 
Определено не е лесно човек да е съдия в днешно време. Това можем да констатираме. Ти да свириш, а зад едно въженце или лента край игрището да напира тълпата, която жадува за саморазправа със съдиите.... и това не е работа.
Такива работи. Някои ще ме упрекнат, че защитавам съдиите и това си е така, но само донякъде. Размишлявайки над реалността все някой ще отчете, че поне малка част от написаното е вярно. Други отново ще подметнат, че съм написал роман, в който просто съм искал да уплътня свободното си време, което обаче не е вярно.

WWW.BOURGASFOOTBALL.COM/FORUMВиж още от видео галерията
Виж още новини от булеварда
ЕМБЛЕМАТИЧЕН ВРАТАР ПРЕД ТРАНСФЕР ВЪВ ФРАНЦИЯ
00:12, 24 Май 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
За едни той е вратар, за други шоумен, за трети – и двете. Станимир Динев е по известен с псевдонима Розата – по неясни (поне за нас) до момента причини. Той е един от малкото, който не .. още
ЦИФРАТА 29 – ЕМБЛЕМАТИЧНА ЗА РЕФЕРИТЕ С ФАМИЛИЯ ГЮРОВИ
15:05, 01 Май 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
На 29-ти април хубав повод чества бургаската фамилия рефери Гюрови. Опитният Марин Гюров отбеляза 29 години от започването си на своята съдийска кариера. Макар и вече на 51 години, Гюров .. още
Виж още новини от КРИМИ СПОРТ
ПРЕКРАТИХА РЕГИОНАЛНОТО „ЕЛ КЛАСИКО” В ПЕТА ДИВИЗИЯ
21:25, 07 Май 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
Регионално „Ел класико”, вечната класика на „Б” ОФГ между „Сокол” /Порой/ и „Белите гълъби” /Гълъбец/ не завърши. Мача се игра в събота, но бе .. още
ЗЛАТИ ЦОНЕВ ИЗБУХНА: СЪДИЙСТВОТО В ЗАЙЧАР БЕ ТРАГИЧНО, ПОДАВАМ ЖАЛБА
11:48, 29 Април 2012 - BURGASFOOTBALL.COM
Мениджърът на „Сокол” /Порой/ Злати Цонев бе крайно разочарован след мача на неговия отбор в Зайчар. „Соколите” загубиха с 0:3 и обвиниха главния рефер Слави Адамов за лошото .. още
Анкета

Кой ще бъде шампион в Областното п-ство по мини футбол (сезон 2014/15) ?Резултати

БГ ПЛАСТ 07 PVC, AL ДОГРАМА
Часът на специалистите
ГОСПОДА ОТ ОС НА БФС, ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЕНИ!
„Стрела” /Дъбник/ официално днес (8 април) се сбогува с „А” регионална ..
Интервюта
Един от ключовите играчи на "Балкан" /Добра поляна/ Али Пехливан се съгласи да даде интервю за ..
Днес празнуват
11 Декември 2018
Николай Станков
футболист
ексиграч на Несебър
34
 
КОНТАКТ С НАС

radiomilena.com
www.nessebar-news.com
www.bulgarian-football.com
www.goal.bg
bgclubs.eu
footballgamee.blogspot.com
www.bg-fun.com
www.cv-studio.com
www.zalozite.hit.bg
betbul.eu
pzsport.info
www.advokat-online-bg.com
dermatolog-burgas.com
nedvizhimost-sozopol.ru
bgfutbol.com
prognozifutbol.eu
bgprognozi.info
burgaski.com
plevensport.eu
novini24.weebly.com

BourgasFootball :: Форуми